zaterdag 23 maart 2013

Hebben planten ook last van Windchill?

Eind maart en de gevoelstemperatuur, ook wel windchill factor, zakt naar -15C. Op weg naar nieuwe kouderecords, dit weekend gaan we voor de laagste temperatuurbeleving sinds 1912.

Overdreven?
Het is een paar graden onder nul maar de straffe wind zorgt voor een veel lagere temperatuur beleving. Het voelt echter niet alleen kouder, de huid koelt ook echt sneller af door de wind.
In kortere tijd bereik je dan een koude niveau welke je zonder wind pas veel later zou bereiken. Extremen zoals dit weekend brengen ook reële risico's met zich mee, voor meer details verwijs ik naar de link hierboven.

Heen en weer
Dit jaar ben ik al diverse keren in de weer geweest me het verplaatsen van de potten met Oleanders en Olijven van de schuur naar het terras en helaas ook vice versa. Nu vriest het 's nachts maar een paar graden, moet ik nu die potten weer naar binnen sjouwen vanwege die windchill? Het lijkt er op dat dat niet nodig is, ook al is het windkracht 12, de thermometer geeft de echte temperatuur aan en -3C kunnen deze planten wel hebben.

De gevoelstemperatuur geldt alleen voor ons mensen, of die potten blijven staan met windkracht 12 is weer een andere discussie. Sterkte vandaag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten