donderdag 21 maart 2013

Rozen

In de loop van de jaren ben ik langzaam aan best gek geworden op rozen.


In het voorjaar knip je ze af op ongeveer 15 centimeter, zoals hier beschreven of zie deze foto. Enthousiast lopen ze daarna uit om al snel mooie knoppen te geven en bij goed onderhoud tot aan de eerste vorst,
als je een doorbloeier hebt, mooie bloemen. Knip in dat geval wel de uitgebloeide bloemen zorgvuldig af voordat de roos met het aanmaken van rozenbottels kan beginnen. Dit snoeien doe je tot vlak boven het eerste blad met vijf gezonde blaadjes. Je mag ook meer afknippen als dat voor de vorm van de plant gewenst is. De roos wordt door dit snoeien aangemoedigd om nieuwe rozenbottels te maken welke voor de voortplanting van belang zijn en dat kan alleen als de plant weer opnieuw gaat bloeien. Daar doen we het natuurlijk voor.


Mijn favoriete roos is een vrij eenvoudige namelijk de Rosa 'Just Joey'. Een gezonde roos met een vrij bijzondere kleur die verloopt tijdens de bloei, een extreem grote bloem en geurt ook nog iets. Bij mij staan ze in een perkje met lavendel er om heen, heel standaard, heel mooi!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten